Tartomány

Tartomány

A Szent X. Piusz Papi Testvérület osztrák tartományához jelenleg 16 pap, 2 testvér és 3 oblátus tartozik.

Az osztrák tartomány kiterjed Ausztrián kívül több országba az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területére. A Testvérület papjai ténylegesen Ausztriában, Dél-Tirolban, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban vannak jelen. Jelenleg 4 perjelség, egy oktatási és lelkigyakorlatos központ van egyidejűleg, amelyek 18 kápolnát látnak el.

A Szent X. Piusz Papi Testvérület Ausztriában

Az első kapcsolatai a Szent X. Piusz Papi Testvérülettel a hívőknek 1974 óta lehet, amikor is október 22-én Dr. Ferdinand von Steinhart meghívására Lefebvre érsek Bécsben először előadást tartott 15 papnak, köztük főpapoknak és mintegy 50 hívőnek, akik eljöttek. Ezután szinte minden pap csendben visszavonult, majd később megszakadt a kapcsolat.

A következő évben egy titkárságot hoztak létre Bécsben, ahonnan kapcsolatba léptek az osztrák papokkal, és megszerezték a hívek címeit, ahová leveleket küldtek. Így 1975. szeptemberében zarándoklatot indítottak Mariazellbe, ahová egész Ausztriából 600 hívő érkezett Lefebvre érsek prédikációját meghallgatni a Bazilika előtt, majd vesperást imádkoztak. Ebben az időben magán kezdeményezésre már létrejött néhány kápolna, ahol a tridenti misét mutatták be.

1979. novemberében az érsek egy zsúfolt bécsi szakszervezeti csarnokban tartott előadást, amelyen számos újságíró is részt vett, akik a sajtótájékoztató után széles körben beszámoltak az eseményről az újságokban. Azonban ez volt az első és utolsó ilyen alkalom, azóta a bécsi érsekség figyelte az ilyen eseményeket, és a jövőben minden további hasonló próbálkozást megakadályozott.

Szentmise a Bécsben és Grazban

Eközben a bécsi Piaristengasse utca egyik házának alagsorában felállítottak egy kis kápolnát, és 1979 óta vasárnaponként Münchenből odajött Philippe François atya szentmisét bemutatni, és gyakran segítette a papokat (lelkészeket, plébánosokat …). Ekkor már volt szentmise Grazban, Klagenfurtban és Lienzben (1981), Schwazban és Salzburgban (1983) főleg magánlakásokban, és Walderdorff gróf kastélykápolnájában Ennsben, ahol 1981. júliusában a frissen felszentelt Johannes Walderdorff atya bemutatta első szentmiséjét.

1981-ben önálló rendház alapult Bécsben, ahová George Pfluger atyát jelölték ki elöljárónak, aki 1991-ig Ausztriában maradt. Ő nagy lelkesedéssel kezdte meg az apostolkodás Göttler atyával, és az első évben több fiatalt is magához vet.

Az érsek újabb látogatást tett Bécsben, és 1981. novemberében egy előadást tartott Sofiensäle-ben, és egy új kápolnát hoztak létre a Fockygasse utcában, egy egykori lóistállóból, amelyet Hofbauer Szent Kelemen tiszteletére szenteltek fel, és a továbbiakban itt naponta volt szentmise. Ezt, és az utcafronton lévő kétemeletes lakóházat - ahol most két pap lakik - az egyik hívő adományozta a Testvérületnek.

1984. májusában Lefebvre érsek felszentelte a felújított templomot a bécsi Bernardgasse utcában, ami egykor garázs volt, és 1987. novemberében előadást tartott Salzburgban a kongresszusi házban 1000 hallgató előtt.

A Szent X. Piusz Papi Testvérület alapítványai

A Testvérület munkájához egy egyesületet alapítottak Hunger professzor vezetésével, aki az Osztrák Tudományos Akadémia elnöke volt, eközben más hírességek politikai nyomásra kihátráltak. Sok hívő segédkezett a kezdeti nehézségekben Bécsben, ahogyan Leitner miniszter úr is sok nehéz helyzetben segített.

1981-től vasárnaponként körutazások során látták el Ausztriát, majd 1986 óta Piesendorfban a Steiner családnál tartottak szentmisét. Innsbruckban először a Salurnerstraße utcában, majd a kápolna építésének befejezését követően 1992-től a Höttingergasse utcában volt mise.